Høsten nærmer seg med stormskritt! Da er det helt perfekt med hyggelige innedager til baking. Er dere ikke enig?
Er det noe jeg har savnet så er det luftige og store kanelboller… Disse kanelbollene kan virkelig anbefales. Såå luftige og gode på smak. Les fremgangsmåten nøye for å få et bra resultat!
Ingredienser:
♥ 500 g Semper fin mix
♥ 1 pk tørrgjær
♥ 1 dl maisstivelse
♥ 2 ss fullkornsrismel
♥ 2 ss jyttemel
♥ 3 ss pofiber
♥ 40 g sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 1/2 ts salt
♥ 1 1/2 ss xanthan gum
♥ 2 ts bakepulver
♥ 2 ts kardemomme
♥ 2 egg
♥ 5 dl helmelk, laktosefri
♥ 75 g melange, uten melk
♥ 1 ss nøytral olje
♥ 3 ss kesam mager, laktosefri
Fyll:
♥ smør, soft flora uten melk
♥ sukker
♥ kanel
Vaniljekrem med smak av lime:
♥ 2 ss melange, uten melk (romtemp)
♥ 4 ss philadelphia (romtemp)
♥ 1 ts revet limeskall
♥ 20 dråper limesaft
♥ 1/4 ts vaniljepulver
♥ melis
Slik gjør du:
– Bruk helst en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland alt det tørre i bakebollen, rør godt om.
– Bruk et dl-mål, pisk eggene raskt og ha dem i en mindre kjele sammen med helmelk, smør og olje. Varm forsiktig opp og rør jevnlig med en slikkepott til smøret er helt smeltet. Ta kjelen av platen, Ha melkeblandingen over i et stort dl-mål og tilsett kesam. Sett gjerne dl-målet med melkeblandingen i vasken med kaldt vann for å nedkjøle blandingen raskere.
– Når temperaturen er sunket til ca 37-38°, blander du alt sammen i kjøkkenmaskinen. Bytt på eltingen med å samle deigen underveis med en slikkepott. Sett deigen til heving i ca en time på benken dekket til med plast.
– Bruk en større trefjøl, kle den med dobbelt lag plastfolie. Ha først deigen over på benken, ta litt olje på hendene og kna den et par ganger, men ikke la all luft gå ut. Legg deigen deretter på fjølen dekket med plast. Kle et nytt dobbelt lag med plastfolie over deigen og under fjølen på hver side. Bruk en kjevle for å kjevle ut deigen til en stor firkant. Ta av plastfolien som er over deigen. Smør på med smør og dryss over et jevnt lag med sukker og kanel. Start med å rulle forsiktig deigen med hendene. Når du har mulighet drar du plastfolien passe stramt så deigen rulles av seg selv. Mitt beste tips er nå å markere så mange emner du selv vil ha. Jeg ville ha 15 emner til min form. Mitt neste tips er å bruke en sy-tråd til å skjære hvert emne. Yes, du hørte riktig. En sy-tråd. Skyv tråden under deigen som nå er rullet, og knyt av hver kanelbolle uten å lage knute på tråden. Ha kanelbollene over på et brett/form dekket med bakepapir.
– Sett ovnen på 220°. La kanelbollene etterheve i ca 20 min og stek dem midt i ovnen i ca 20 min.
Vaniljekrem med smak av lime:
– Ha smør og philadelphia i en middelsstor bolle. La det få romtemperatur før du fortsetter.
– Skyll lime’en godt og riv limeskallet fint. (kun det grønne, hvis ikke får du en bitter smak).
– Miks alle ingrediensene sammen med en håndmikser. Tilsett litt og litt melis til du får den konsistensen du ønsker.
– Når kanelbollene er nesten helt avkjølt kan du smøre på vaniljekremen.
Tips & info:
– Xanthan gum får jeg mye spørsmål om. Det er et vannløselig karbohydrat som tørkes om til pulver, supert som erstatning for gluten. Det brukes også som emulgator til bl.a. dressinger og sauser. Det vil si at den hindrer fett i å skille seg.
– Hvis ikke du har mulighet til å måle temperatur på væsken, kjenner du med å dryppe en dråpe på innsiden av håndleddet. Når væsken verken kjennes kald eller varm men nærmest helt nøytral er den perfekt for å blandes sammen med tørr-gjæren.
– Hvis du tåler laktose kan du selvfølgelig bare bruke vanlige melke-produkter.
#kanelboller #glutenfrikanelboller #glutenfri #glutenfribakst